SOK Sulęcin
home Aktualności URSZULA na Polsko-Niemieckich Spotkaniach na Sulęcińskim Rynku!

URSZULA na Polsko-Niemieckich Spotkaniach na Sulęcińskim Rynku!

Drugą gwiazdą Polsko-Niemieckich Spotkań na Sulęcińskim Rynku będzie… Urszula!

Wokalistka rockowa, kompozytorka, autorka tekstów, aktorka. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych i docenianych artystek na polskiej scenie muzycznej.
Wykonawczyni i autorka wielu przebojów jak „Dmuchawce,latawce,wiatr”, „Na sen”,”Rysa na szkle”,”Malinowy krol”,”Konik na biegunach”. Obecna na scenie muzycznej od ponad 30 lat. Swój pierwszy album – „Urszula” wydala w 1983 roku, a w nagraniach wzieli udział muzycy zespołu „Budka Suflera” .
Piosenki z tej płyty szybko podbiły krajowe listy przebojów , a „Dmuchawce…” uznane zostały za największy przebój roku 1983. Od tego czasu ukazało się 12 albumów studyjnych Urszuli i wiele z nich pokryło się złotem, platyną i multiplatyną. Urszula wciąż cieszy się niezmienną popularnością, a Jej żywiołowe koncerty przyciągają rzesze wiernych Jej od lat fanów.
Obecny skład zespołu Urszuli:
Piotr Mędrzak – gitara
Sławomir Kosiński – gitara
Michał Burzymowski – bas
Krzysztof Poliński – perkusja
Bartek Gasiul – klawisze
Dorota Kopka-Broniarz – chórek

Dyskografia:
Urszula (1983)
Malinowy król (1984)
Urszula 3 (1987)
Czwarty raz (1988)
Urszula & Jumbo (1992)
Biała droga (1996)
Supernova (1998)
Udar (2001)
Dziś już wiem (2010)
Eony Snu (2013)

Źródło: urszulakasprzak.pl

Fot: Styl.pl